Kaygı (Anksiyete) ve Panik Bozukluğu Hakkında

kaygi ve panik atak bozukluğu hakkında

Kaygı (Anksiyete) ve Panik Bozukluğu Hakkında

Kaygı, diğer adıyla anksiyete, kişinin kriz durumlarında sanki çok kötü bir şey olacakmış gibi hissetme hali, içinde bulunduğu durumu daha kötü görme eğilimi, sıkıntılı, kaygılı ve gergin hissetme durumudur. Kaygı bozukluğu yaşayan kişilere bu durum hiç bitmeyecekmiş ve hiç geçmeyecekmiş gibi gelir. Bazı belirtileri şunlardır; sinirli ve huzursuz hissetme, kötü bir şey olacakmış hissi, kalp atışlarında ve nefes almada hızlanma, terleme, titreme, odaklanmada güçlük, mide krampları, şiddetli baş ağrısı, kaygıyı kontrol edememe gibi.

Kaygının bozukluğunun birçok türü vardır. Panik bozukluğu bunlardan biridir. Kaygı bozukluğunun diğer türlerine örnek verecek olursak; ayrılma kaygısı bozukluğu, seçici konuşmazlık (mutizm), özgül fobi (uçak fobisi, yükseklik fobisi, kedi-köpek fobisi, kapalı yerde kalma fobisi (klostrofobi) gibi çeşitli fobiler), toplumsal kaygı bozukluğu (sosyal fobi), agorafobi (açık alanlara çıkma fobisi) , maddenin/ilacın yol açtığı kaygı bozukluğu.

Kaygı bozukluğunun bir çeşidi olan panik bozukluğu ise aniden, hiçbir sebep ya da uyarıcı yokken birden ortaya çıkan ve zaman zaman tekrarlayan, yoğun korku ve panik hissidir. Kişi genelde bu şekilde gerçekleşen nöbetlerini ‘’kriz’’ olarak adlandırır. Psikolojide bunun adı ‘’Panik Atağıdır’’. Panik Atağı genelde 10-30 dakika sürer ve 10 dakika içinde en yoğun şiddete ulaşır.

Panik atağının psikolojik belirtileri şunlardır; kendisini veya çevresindekileri değişmiş hissetme, tuhaf hissetme, kontrolünü kaybedip çıldırma korkusu, ölüm korkusu, ‘’Kalp krizi geçiriyormuş’’ gibi ya da ‘’Boğuluyormuş, nefessiz kalmış’’ gibi hissetme. Panik atağı yaşayan kişilerde görülen fiziksel belirtilerden bazıları şunlardır; ellerde terleme, göğüs ağrısı/ göğüste sıkışma, hızlı veya düzensiz kalp atışları (çarpıntı), nefes darlığı/nefes alamama, baş dönmesi (sersemlik, düşecek gibi olma), bulantı, karın ağrısı gibi.

Panik bozuklukta, beklenmeyen panik ataklar gerçekleşir ve kişi bu atakların geleceğine dair sürekli bir kaygı duyar. Bu yüzden, panik atakların gelmesine veya kötü sonuçlanmasına karşı bazı önlemler alır. İşe gitmeme, bazı yiyecek veya içecekleri içmeme, yanında su taşıma gibi davranış değişiklikleri yapar. Örneğin, evden çıkarken ataklara karşı ilaç kullanır veya üzerinde evinin adresinin, yakınının telefon bilgilerini taşır.

Kaygı bozukluğu ve panik bozukluk tedavisi mümkün hastalıklardır, bilimsel olarak kanıtlanmış 2 çözümü vardır: İlaçla tedavi ve Bilişsel Davranışçı Terapi (BDT).

Bu terapi programı Kaygı Bozukluğu ve Panik Bozukluk sorunu olan kişilere yardım için Açık Mavi Çözüm Merkezi’nde mevcuttur. Herhangi bir eğitim programına başlamadan önce, uygun ve güvenilir teşhis önemlidir. Açık Mavi Çözüm Merkezi size kesin tanı hizmeti vermek için ve bu bozuklukların çözümünde tedavi için hazırdır.

kaygi ve panik atak jpeg

 

AçıkMavi Psikoloji Ekibi

 


Anadolu Yakası : İçerenköy Mah. Değirmen Yolu Cd. Yüksel Üçüncü İş Merkezi K:4 D: 9 Bostancı- Ataşehir / İstanbul
Şirket Merkezi : Mehmetçik Cad. No:90/4 Fulya - Şişli / İSTANBUL


AçıkMavi Ps. ve Çözüm Merkezi Ltd. Şti. © 2021. Tüm hakları saklıdır.